Ana menüyü aç

SAGU β

Rol

Tinini satıp, iyenin kutladığı eren, aşağıdaki kuralları kafa kağıdına yazarak oyuna başlar:


Bundan sonra, Bir kahraman doğuyor bölümünde anlatılan sırayla seçimlerini yapmayı sürdürür.

Erenler töz seçmezler.

Bunlara ek olarak, eren rolüne özgü yetiler aşağıdadır.

Ülüş
Ülüşe Katılma

Eren, yeni bir yöreye geçtiğinde ülüşe katılma yoklaması yapar:


Yoklama3zSimgesol.png
Ülüşe Katılma
Yörenin yordamı
  • Tutturursa: Ülüş 1 günde tamamlanır. Ertesi gün yeni iyenin kuralları geçerli olur.
  • Tutturamazsa: Ülüşün tamamlanması 1z gün sürer.
  • Coşarsa: 1z gün boyunca aynı iyeye bağlı olduğu sürece, o yörenin yordamını 1 üst evrede sayar.
  • Çuvallarsa: Zarla bir kısıtlama belirler ve 1z gün boyunca bu kısıtlamaya bağlı sayılır.

Ülüştürme süresince eren yoklamalarını 2 eksiltir (ülüş yoklaması da bu kurala bağlıdır). Bu süreçte eren eski ülüşün kurallarına bağlı olur.

Ülüştürme tamamlandığında eren yeni iyenin kurallarına bağlanır.

İye Silahı
İye Silahı
Eksik

Bunun adı nedir henüz bilmiyorum. Kullanımdaki cümleleri görmek lazım. İyeyle nasıl ilgili oluyor? --Özgür 12.42, 21 Eylül 2020 (+03)

Tartışmalı

Tek bir özellik eklese nasıl olur? Kır yordamı evresine göre.

Eren her güne durduğunda o gün bir silahına özel yetiler ekleyebilir.

Bir yetiyi birden çok kez ekleyemez.

Yetilerin her birinin kendine özel puanları vardır.

Kır yordamı evresine (1/3/5) göre 1, 2, 3 evrelerden seçebilir.

Bunların tümü yığılır.

  • 1 Dalarken Saldırısını 1 daha artırır.
  • 1 Sakınırken Savunmasını 1 daha artırır.
  • 2 Saldırısını 1 artırır.
  • 2 Savunmasını 1 artırır.
  • 3 5 atarsa da açık yakalayabilir.
  • 3 Savunmasını yoklarken 4z atar.
Ongun Gözdesi
Yeni

Farklı yörelerden resicü toplayabilir temalı bir özellik olacak herhalde. --Özgür 13.40, 21 Eylül 2020 (+03)

Öğütler
Öğütler

Ülüşü anla, iyeleri tanı! Yola giderken, iyenin sağlayacaklarını nasıl geliştirebileceğini önceden düşün.

Değişime direnme! Erenlik uzmanlık yolu değildir. Uyum gösterebilmek, hem uzak, hem yakın olmak yoludur.

Kertme yaylı ve Kertme taylı üstünlüklerini geliştir!

İye bilgisini geliştir. Böylece savaşçılığının da gelişeceğini unutma!

Eren töresini çiğnemeyesin! İyenin dileğini görmezden gelmeyesin! Bunun dönüşü de yoktur, düşkün erenin yatacak yeri de yoktur.

Yapçınmış Eren
Öykücü: Yapçınmış Erenler

Kimi erenler yaşamları süresince çeşitli ortamlara ve iyelere bağlanmak yerine, bir tür iyeyle özel bağ kurar ve oradan ayrılmazlar. Bunun nedeni kişisel öyküye göre değişir ama sonunda, dağlara, kıyılara vb. "yapışır" ve oralarda yaşarlar.

Oyuncu böyle bir eren canlandırmak istiyorsa ve Öykücü de izin verirse:

Eren iyeyle ilgili kurallar konusunda kır yordamı yerine, kendini bağlı hissettiği ortamın yordamını kullanabilir.

Bunu seçtikten sonra değiştiremez.


Eren.jpg

Hakkında bölümü

Yetenekleri yaşadığı coğrafyanın yapısına göre değişen, yörelerin ulu iyelerine derinden bağlı savaşçılardır. Bu özel bağları sayesinde iyelerin düşüncelerini kişilerin anlamasına ön ayak olur, Süreklerle iyeler arasında bağ kurarlar.

Toplumdaki Yeri

Erenler, doğuşlular kadar olmasa da tinleri görebildikleri ve başka kimsenin yapamadığını yapıp, iyelerle iletişebildikleri için, onlara "yarım doğuşlu" diyenler vardır.

Sürek toplumunda doğuşlular kadar saygı gören kişilerdir ancak erenlik bir meslek ya da unvan belirtmez. Demirci, kırca, çömlekçi vb. her türlü işi yapıyor olabilirler, alplar gibi kendilerini savaşmaya adamış olmaları gerekmez.

Ülüş ve Değişim

Erenler, bulundukları yöre değiştikçe farklı özellikler kazanır, oranın iyesinin o günlerdeki durumunu yansıtan kişilere dönüşürler. İyenin erenlere bu yetenekleri dağıtmasına "ülüştürmek" denir.

Ülüş birdenbire olmaz. Hava, su ve topraktaki değişim gibi, aşamaları olan bir süreçtir. İyenin erenlere yeni yetileri ülüştürmesi birkaç gün sürer.

Bu süreçte her eren farklı davranır. Kimi başını alıp gider, kimi esrime nöbetleri geçirir, kimi yörenin çeşitli yerlerine kendince ongunlar diker, kimi obada dalgın dalgın bekler hatta uyuyakalır, saldırganlaşanlar bile görülür.

Eren Töresi

Erenin el aldığı iyenin istekleri, onun için her şeyden önce gelir. Kendisi bu isteklere karşı gelmez, farkında olmadan ters giderse hemen düzeltmeye çalışır.

Başkaları iyenin isteklerine karşı iş yapıyorsa da, eren onları uyarmaktan hatta gerekiyorsa müdahale etmekten çekinmez. İyenin istemediği yerlerden maden çıkaran, yersuları huzursuz eden, gerekenden fazla ağaç kesen, suları kirleten kişilerle hatta uruklarla mücadeleye bile girebilir.

Tarih, kimi zaman kendi beyine karşı bile iyenin tarafında olan erenlerin, yörenin tinleriyle ve hayvanlarıyla birleşip, kendi boyuna karşı giriştiği nice çarpışmaları anlatır.

Canlandırma

Eren canlandıran oyuncunun uyum fikrini aklından çıkarmaması gerekir. Eren, doğayla birlikte değişirken, kahramanın kurallarında da çarpıcı değişiklik olur.

Kahramanın kullandığı silahtan, üstünlüklerine, yordam bilgilerinden toplumsal iletişim yeteneklerine kadar, her konuda iyenin katkısını değerlendirmeyi seçen erenler, birçok alanda birden yoldaşlarından daha yetenekli olduğunu göreceklerdir. Elbette bu alanlar, oyuncunun değil, iyelerin seçimine ve tarzına bağlı olacaktır. Oyuncuya düşen de bu gerçeği benimsemek ve buna karşı durmaya çalışmak yerine, uyum sağlamayı başarabilmek ve canlandırmasını bu değişimlere uyarlayabilmektir.

Ayrac1.png

Eren SAGU kahramanları, oyuncunun isteğine bağlı olarak, tanınmış savaşçılar, çavuşlar hatta bey sırdaşları bile olabilirler. Öte yandan eren, bir boyda uzun süre kalmayan, iyeden iyeye geçmeyi yeğleyen bir gezgin de olabilir.

Öykücü: Düşkün erenler

Erenin iyenin isteklerine karşı çıkıp çıkmadığı öykücünün sağduyusuna bağlıdır. Erenin töreden saptığını düşünüyorsa, öykücü gerekiyorsa birkaç kez uyarabilir. Eren töresiz davranmakta ısrar ediyorsa, ülüşü kullanamaz olur.

Erenin töreye geri dönüp dönmediği ve iyelerin onu bağışlayıp bağışlamadığı da öyküyüce bağlıdır. Bu durumda kalan bir erenin kendini aklayabilmesi, genellikle boyunun konduğu yörenin iyesinin istediği zorlu bir görevi başarmasını ve 2 kut adamasını gerektirir.

PdfSimge.png Ilgana Destan Dünyası

Sökeoğlu Buyat